Wednesday, March 30, 2011

Travelling Book- The Skin Type Solution

Dr Leo had offered us in Malaysianbabywearer a travelling book on THE SKIN TYPE SOLUTION by DR LESLIE BAUMANN.
This book is a very eye opener for me.
We had to answer questionnaires to evaluate the skin type.

 The questionnaires in 4 parts

Well the answer for me is OSPW means I have a Oily, Sensitive, Pigmented and Wrinkled skin.

 Explanations on the skin type - I LOVE THE SUN!! <--that is very true

Gosh..that is really something..and sound scary too.
I didn't know that my skin falls under Sensitive type!!! But that is the truth as a non gold jewelery is a definite a big NO NO for me. I will end up with rashes and itchiness.
Dr Baumann suggested the daily skin care to combat certain skin problems.

 There are several prescriptions to combat different skin problems.

The best part of the book is, Dr Baumann recommends us what skin regime is suitable for that specific skin type.
 Recommended products for moisturizer

 Recommended products for cleanser

I should also avoid certain ingredients that may exist in the skin products.

Must take note :)

 The products that she recommends can be easily found in the supermarket.
So I chose one of the products and give it a try!!
Olay Total Effects Cleanser and Moisturiser
Not sure yet if it works on me. 
May be full evaluation after 1month?

*more pages in my fb album ya!

Tuesday, March 29, 2011

NaSi t@LaM

Have you tried nasi talam?
Rice with all the curry, chicken all dumped into a talam.
When I was a kid, nasi talam was served during kenduri tahlil or the night before the actual kenduri kawin was held.
Now, it is kind of extinct, with gotong royong style kenduri have now most turned to catering, nasi talam is not served anymore..hmm..
Recently, we attended a kenduri kahwin just near to our house where Abah was one of the helpers there.
I was surprised when I saw Hadiff participated in nasi talam eating session with Abah, Teh and Abah's friend.
He looked like a pro already despite that he conquered all the chicken parts leaving the rest to only beef.
And he ate a lot!!

To some people, nasi talam sounds/looks gross but in my humble opinion, nasi talam does teach us good values, such as:-
1- Sharing- we had to share the food together and must not 'wallap' everything.
2- Eat politely as we eat sitting close to each other.
3- Get to know new friends - sometimes you are teamed up with people who you barely know. So this is the best time to chit chat while eating (though my mom may butang her eyes if she sees me talking while eating)
3- We indirectly help the host by reducing water consumption and also less work to clean all the plates.

Do you have nasi talam at your hometown?
If you do, just try it.

Giveaway: JOLI Diapers & Goodies from Lovely Goody! (Ends 2/4/11)

Try my luck on this contest.
If you are interested to give it a try..just click HERE.

Wednesday, March 23, 2011


Salam dan Selamat Sejahtera,

Saya ada buat SSC untuk disewa.
Boba Chestnut Organic from Boba Baby Carrier.

Why you want to rent a SSC?
1- You plan to buy a SSC but would like to check if your baby really want to be carried.
2- You plan to buy a SSC but would like to feel it first.
3- You need a SSC for a short trip but do not plan to buy a new SSC.
4- You can have many other reasons too..:)

It is Boba in Chestnut colour.
Made of organic cotton soooo soft.
Gender Natural colour so mommy and daddy friendly.
Pic as below:

More pictures are HERE


  • accommodates children 15-45 lbs / 7-20 kg
  • one size fits most adults
  • front and back carry
  • Boba Organic collection made with GOTS and OE100 certified 100% organic cotton and organic Texas cotton lining
  • high density waist and shoulder strap foam
  • foot straps for extra leg/hip support
  • high back for better overall support


  • body 13 inches wide and 16 inches tall
  • 19 inch shoulder straps that extend an additional 19 inches
  • 28 inch waist belt that extends to 56 inches
  • 5 inch waist belt
  • weight of the carrier: 1.8 lbs

Boba is a Soft Structured baby carrier (SSC) that is intended for children between 15 to 45 lbs. Boba has a few extra inches of height to keep your center of gravity closer to your body and support your little one's back.  The innovative thing about the Boba carrier is that there are foot straps attached to the waist belt for the child’s feet to sit in enabling a healthy sitting position for the child.  The footstraps not only give little tired legs a rest, but support the legs in a flexed abducted (froglike) position which naturally tilts the pelvis, fills out the hip sockets, and aligns the spine.

*source from HERE

Terms and Conditions
1- Deposit RM250 + post is RM8
2- Charge RM50 for 2 weeks..extra week is RM20/week
3- Deposit will be refunded when no tear or unwashable stains on the carrier.
4- The carrier will be cleaned prior sending it to you.
5- You do not have to wash / clean the carrier.
6- I will not be responsible of any harm caused by misuse.

If you are interested kindly email me at annarozy@yahoo.com


Monday, March 21, 2011


Price :RM90
COD area prai, sungai petani or kamunting/taiping (subject to bila saya kena pi kilang)
Keadaan : Saaaaaaaaangat baik.
kindly email me at annarozy@yahoo.com kalau berminat ya.
Terima kasih.

Friday, March 18, 2011

AlHaMdULiLLaH..dah langsai..

Hari ini langsailah hutang pelajaran MARA yg saya dapat masa ambil ijazah dulu.
Semoga, lebih diberkatila rezeki saya..

*tapi hutang wat master lom lagi ni..:p

Thursday, March 17, 2011

DiApEr BaG h@dIfF DaN hUSn@

Almost buy this diaper bag..tempted (racun tegar banyak kat MBW)
Very ergonomic and the best part is the shoulder strap mimics gathered shoulder of a ring sling, so the weight is well distributed.Cun kan..ish..ish
Price : USD 100 not include shipping from US.
Not sure if available in Malaysia..hmm let me check..
Yaa, ada at Tiny Tapir..priced at RM500 (*faint)

Go Gaga Diaper bag

Those supermarket diaper bag like Anakku and seangkatan dengannya..owh no point me buying.
Will never last me long, I'm among those people who doesn't really understand gentle handling..hahahha
I need robust type diaper bag.
So I chose DEUTER also for Husna.
Ya ya ya..DEUTER has not come out with any diaper bag product line yet.
It is a back pack converted to diaper bag.

Red for Hadiff, pink for Husna
Always love DEUTER bags.
Adding a new deuter to a long list of DEUTER bags in the house sounds like a hobby.
Hadiff's red bag is used to be my day pack bag for my hiking trip.
The bag has been with me for almost 7 good years now.
It has survived good torchering moments, not with even a tear or loose stitches.
I do believe that this bag can last until Hadiff starts primary school..or may be can be his legacy bag.. :p
Hopefully Husna's DEUTER is as good and durable as Hadiff's DEUTER la kan..
(cess banyak lak faux deuter kat padang besaq ritu :( )

**Today's Wanita Hari Ini ada topic on bags..the doctor said the best bag is backpack as the weight is well distributed..so less stress on our body...
so yeay!!! to backpack moms!!

Chaloo ya!! :)

Wednesday, March 16, 2011


Cerita ni may be dah jadik basi since dah ramai yang blog about this..
Tapi harap boleh baca sampai habis ya apa yang saya nak explain kat sini..:)
Happy reading!!
Avent BPA and the rest all made of PP (doesn't contain BPA)
Alhamdulillah..sejak kerajaan mengharamkan penjualan botol yang mengandungi bisphenol-A, masyarakat mula membuka mata. Walaupun begitu, sudah ramai ibu-ibu yang sudah lama menggunakan botol tanpa bisphenol-A ini. Namun, saya perlu perbetulkan mengenai sedikit fakta mengenai botol yg mengandungi BPA dan botol BPA Free.

BPA: bisphenol-A
PC :Polycarbonate
PP: Polypropylene

Just for the sake of understanding dan semoga orang tidak tertanya-tanya, polimer adalah bidang saya masa di Uni dahulu dan sekarang bekerja dalam bidang pembuatan alatan hospital yg dibuat dari polimer.

Mengenai pengecaman botol yang mengandungi BPA:-
Hanya plastik polikarbonat yang mengandungi bisphenol-A. Oleh itu kalau nak lebih mudah just refer pada polikarbonat.

Polikarbonat ini character dia glassy transparent (sekiranya tiada coating) dan keras. Helmet kita pun dibuat dari polikarbonat. Compact disk pun dibuat dengan PC. Pada  awal pembuatan botol plastik, PC dipilih kerana sifatnya yang transparent, resistant to higher temperature and tidak mudah pecah. (almaklumlah baby kan suka baling membaling-membaling ni :) )

Sekiranya anda membuat pengecaman menggunakan label recycle, cara ini hanya boleh diguna pakai sekiranya nombor 7 dan beserta label PC.. kerana nombor 7 adalah pengkelasan untuk OTHER PLASTICS yang tidak dilabel sebagai 1,2,3,4,5,6. Saya ada terbaca di group facebook yg dia ditipu oleh label. Kotak tulis BPA FREE tapi ada nombor 7 bawah botol. Hakikatnya, botol itu memang botol BPA FREE. Simbol recycle ni adalah untuk memudahkan kerja sorting dilakukan. Unfortunately, PC bukanlah a commodity plastik yg sangat banyak digunakan, oleh itu PC dikelaskan bersama2 plastik yang lain.

contoh label recycle PC

Malah ramai juga pengeluar botol susu yang tidak melabel jenis plastik yang digunakan.
Oleh yang demikian, kenal pasti sifat PC untuk mudah pengecaman. Transparent macam kaca dan keras.


Kebanyakkan syarikat dah mula convert dari polikarbonat kepada polypropylene. Ini kerana PP adalah plastik yang murah. PP adalah plastik komoditi. Walaupun PP tidak mengandungi BPA, janganla kita leka. PP adalah meant for cold storage container not for hot storage. Kalau ikut durability, PP kalah dengan PC. PC is tougher and more temperature resistant compare to PP. PP punya shelf life is shorter than PC. Kalau kita compare botol susu yang dibuat dari PP dan PC, botol PP lebih mudah bertukar warna ke kuningan tapi botol PC boleh maintain glassy transparent pada masa yang lebih lama. PP juga mudah degradasi bila expose pada UV light so warna mudah bertukar ke kuningan.

Avent ada keluarkan botol dari PES (Polyethersulphone) which also classified under recycle number 7. PES ni adalah plastik kejuruteraan, tough macam PC juga dan mempunyai ketahanan suhu yang baik. So sesuaila dengan harga botol tu kan. Nak detail lagi baca di SINI.

Semasa memilih botol BPA FREE saya cadangkan pilihlah botol yang berkualiti. Jangan pilih botol yang mudah kemek jika ditekan, wall thickness yang nipis. Botol jenis ini banyak terdapat di supermarket.. so masa nak beli tu tekan2 sikit botol tu, kalau macam senang kemek, it is not a good bottle.Botol ni sebenarnya tidak tahan panas.Cari botol yang keras contohnya botol susu tuppaware. Tukar setiap kali 6bulan ataupun setelah botol ada calar atau warna bertukar.

Kalau mengikut harga bahan mentah plastik, PC adalah lebih mahal dari PP.Oleh yang demikian, anda may be akan jumpa botol BPA FREE yg lebih murah dari botol PC.

Botol PC atau botol dari plastik apa pun, still botol plastik..still dibuat secara kimia. Bila subjected to high temperature, dikuatiri bahan kimia akan meresap keluar dan mencemari susu. The best is of course botol kaca, tapi kalau memanjang pecah sungguh tak praktikal la pulak kan. :)

Tumbler minum yang kita selalu jumpa di supermarket yang berwarna warni tu pun adalah dari polikarbonat.
So alang-alang dah botol susu pun kita tukar ke BPA FREE why not kita avoid terus dari mengguna polikarbonat dalam perkakasan makan minum kita.

Jangan risau, bekas dadih bukan dibuat dari PC. Ingat PC ni mahal so takdaknya orang nak guna PC pada barang single use macam bekas dadih ni.

Kalau ada apa2 kemusykilan, just let me know. InsyaAllah, kalau saya boleh tolong jawap, saya jawap.

*maaf ya, BM saya memang sedikit tunggang langgang. :)

lepas ni saya akan explain pasal PVC / PHATALATES dalam toys pulak.. Ini lagi bahaya.. :)

Tuesday, March 15, 2011

SOP for nursery on EBM Handling Procedure

Many have asked me how I explained to Husna's former nursery and (3baby sitters after that :p) on EBM handling.
Not only I taught them with 5bottles of EBM storage that filled up with plain water, I printed a SOP, laminated it and stick it on their fridges.
It is very important to ensure that they really understand not only how to handle EBM but also the consequences if they fail to follow it.
I made sure they understand why they cannot shake the milk, warm the milk with hot water and why the milk must be placed at the highest compartment of the chiller.

Below is the updated SOP.
Please feel free to use it..just change the water from thermos to warmer (and elaborate more if need be) if you provide a warmer to the day care.

 1-   Keluarkan botol susu dari beg dan simpan botol susu di bahagian sejuk tingkat paling atas BUKAN bahagian beku.
2-   Ambil botol susu mengikut turutan nombor 1,2,3,4,5,6.
3-   Pasang puting.
4-   Panaskan di dalam bekas yang mengandungi AIR PANAS DARI BOTOL THERMOS. Biarkan seketika.
5-   Periksa suhu susu. JANGAN GONCANG BOTOL SUSU, goyang sahaja.
6-   Lapik kain lampin dibawah dagu Husna.
7-   Baca Bismillah
8-   Pegang botol susu semasa susu diberikan.
9-   Setelah selesai, BURP Husna.
10-  Bilas botol susu dan cuci puting.

Susu yang tidak habis boleh disimpan dan diminum dalam masa 1jam. Buang setelah tamat 1 jam.
Jangan beri air masak.

Sekiranya ada apa-apa soalan sila telefon/sms 018-XXXX979
Terima kasih banyak-banyak naa..

Happy Breastfeeding!!

Monday, March 14, 2011

HaDiFf ThE KamPoNg Boy!

Hadiff looks so much like budak kampung !
Main parit!
I can foresee him main parit every time cuti sekolah. :p.
Owh tidaaaaaaak!
auto published btw.
traveling atm, visiting UNIMAP sambil jalan-jalan.

Thursday, March 10, 2011

PuDiNg RoTi LaGi

Suka betul buat puding roti.
Yalahh..senangkan main campak2 ja.
Mula-mula ja saya guna sukatan, pastu ikut lojik akal..campur tuan bakar siap.
Sebulan sampai 3 kali buat..kadang2 tu saja ja baru alasan roti dah nak expired..hehehe

Asas membuat puding roti campak
Roti (yang dah nak expired) di sapu butter di kedua2 permukaan dan di potong pat segi.
susun dalam loyang pembakar yg disapu butter
di selang selikan dengan bahan tambah ikut suka eg pisang, kismis, chocolate chips dan sebagainya.
Blender susu segar, gula, sebiji telur dan esen vanilla.
Lepas blender tuang atas susunan roti
Bakar pada 220 degreeC selama 30minit.

kalau rajin buat sosnya

Susu sejat, gula, esen vanilla, sedikit tepung jagung di masak atas api yg kecil.
Sambil-sambil kacau sehingga kuah menjadi pekat.

Tuang atas puding yg dipotong
Ni saya buat masa gathering Kulim MBW

Ini saja buat sebab roti dah expired

Ni sebab Mr Asben suh try boh pisang..sedaappp

Wednesday, March 9, 2011

ADiK!! Baca A,O,E,U

Abah dah tampal A,B,C dan 1,2,3 di dinding rumah..dah nampak macam tadika pun ada.
Okaylaa boleh Hadiff ikut-ikut membaca
Tapi Hadiff suka kalau adik pun baca samakann
Kalau Hadiff baca, Husna kena baca jugak :p

Adik.... A,O,E,U 

Adik, jangan main..baca!!

Adik, dah bunyi tensen kena paksa..:p

Entah bila laa Ummi nak home school Hadiff betul-betul ni..
Malas betul Ummi ni
sedangkan Hadiff memang berminat pun..

OK Tak?

Nak bertanya sikit ni...
okay tak layout blog saya macamni?
kaa semak..hehhehehe
Thanks ya pada yang sudi jawap....
Nahh bunga untuk awak!!

gemokknya saya.. :p

Monday, March 7, 2011

Adhoc Contest SUSU IBU ADALAH.. di KIM

Jumaat lepas, saya ada anjurkan adhoc contest suka suki di group facebook Kumpulan Ibu Menyusu..
entah tetiba jaa..saja nak memeriahkan suasana..
Sambutan yg dapat was really unsangkarable lah.. :p
Hadiah yang ditawarkan adalah sticker I LOVE BREASTFEEDING.
Naik pinar mata saya cari pemenang.
Slogan yg sedap disebut saya ja yg saya pilih..
dan dua pemenang ala2 wild card..yg macam terasa saya nak bagi hadiah.

Naieynaa Naa
SUSU IBU ADALAH titisan kasih sayang permata hati.

Mummycare Liza
SUSU IBU ADALAH pemangkin Kebahagiaan Keluarga Dunia dan Akhirat.

Lyna Nigina
SUSU IBU ADALAH Sihat, Selamat, Khasiat dan Jimat.

The Sporting Player
Es Naina

The most post player
Nuratikah Seman

Kepada pemenang tahniah..dan sila email nama penuh dan alamat di aroziyanna@teleflexmedical.com

Benarkah Milk Booster/Supplement Menjadi Penyelesaian Masalah Kurang Susu?

Copy and Paste dari facebook Kumpulan Ibu Menyusukan.

As Salam,

Kebelakangan ini, ibu-ibu yang berjumpa dengan saya sering mengadu mengenai masalah kurang susu. Di kalangan mereka, ramai yang bertanya bagaimana boleh diatasi masalah kurang susu ini. Bila di soal selidik, ramai dikalangan mereka yang terlalu bergantung harap kepada supplement/ milk booster dan kurang mengambil berat mengenai kekerapan penyusuan dan kekerapan pengosongan payudara yang betul. Bukan mereka sahaja tetapi mungkin ramai lagi di luar sana yang culas dan terlalu mengharapkan keajaiban daripada milk booster dan supplement yang sering digembar gemburkan dapat menambah penghasilan susu dan memekatkan susu ibu.

Pada pandangan saya, bukanlah menjadi satu kesalahan kalau inginkan susu badan yang banyak.Itu namanya naluri keibuan dan ianya sangat mulia kerana niat itu bersangkut paut dengan tanggungjawab kita pada si kecil. Juga bukan menjadi kesalahan jika ingin mencuba pelbagai supplement/milk booster yang dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu. Tetapi pengambilan supplement/milk booster/ ini sebenarnya perlu seiring dengan usaha yang kerap untuk mengosongkan payudara (breast) ibu kerana ia sangat perlu/penting dan menjadi kunci utama dalam konsep supply & demand yang mana sangat penting dalam proses penghasilan susu ibu. Kalau payudara tidak dikosongkan ataupun tidak kosong dengan betul, bagaimana susu yang baru nak dihasilkan, bukan?

Secara logiknya la sebagai contoh, kalau hari ini kita memasak, dan kemudian anak dan hubby makan hanya sedikit aje. Kemudian kita masak lagi, masak sikit jer sebab lauk semalam ada lagi. Kemudian hal ni berlarutan selama seminggu,.Hubby dan anak hanya makan sikit setiap kali kita masak dan panaskan balance lauk semalam. Kemudian cukup seminggu kita pun dah malas nak masak lagi sebab lauk semalam banyak lagi. Kita hanya panaskan lauk balance semalam dan hubby/anak dah tak nak makan-makan lagi dah sebab kita hanya hidangkan lauk yang dipanaskan tu. Akhirnya kita dah completely malas nak masak dan hanya beli la makanan kat restoran makanan segera sebagai ganti.Buat apa nak masak ek kalau dah tak de orang nak makan? Nampak tak kesannya?

Ha, cam tu la badan kita berfungsi, kalau susu tu dikeluarkan sepenuhnya, maka breast kita akan produce susu lain. Tapi kalau tak dikeluarkan, buat apa nak hasilkan susu yang lain sebab balance susu masih ada dalam breast, kan? Penyudahnya, breast kita dah bagi signal kat otak, tak payah la susah payah nak hasilkan susu sebab keperluan dan permintaan tak banyak. Akhirnya susu kurang/ kering dan kita kena la beli susu segera dalam tin atau kotak kat pasaraya. Nampak tak persamaan dengan contoh diatas tadi?

Satu lagi kesan akibat kurangnya pengosongan breast (samada menyusu bayi atau pengepaman), air susu badan ibu akan lebih cair kerana mengandungi lebihan air dalam kandungan susu tadi.Ramai yang mengeluh kerana susu cair dan anak cepat lapar bila diberi susu ibu. Ramai yang tidak perasan dan sedar akan kesan yang satu ini. Petuanya senang saja, kalau nak susu nampak pekat, kerapkan pengosongan payudara tadi.

Jadi kosongkan breast dengan betul, kerapkan penyusuan/pengepaman dan jika nak ambil supplement/milk booster, kaji dulu samada ianya sesuai atau tidak dengan condition/tahap kesihatan diri kita dan bukannya sekadar menjadi pengikut kepada amalan orang lain. Ini kerana bukan semua milk booster sesuai dengan semua orang.
Daripada sudut lain iaitu dari segi perniagaan, saya lihat sikap kebergantungan ibu-ibu kepada milk booster dan supplement ini, adalah ”KEJAYAAN DAN KEBERKESANANNYA PEMASARAN/MARKETING” oleh agen-agen pemasaran syarikat yg menjual produk ini. di dalam perniagaan, kejayaan ini diiringi dengan kata EXCELENTtetapi dari sudut penyusuan ibu, ianya dilihat menjurus kepada satu MASALAH kerana jalan penyelesaian kepada masalah kurangnya penghasilan susu ibu telah DITENGGELAMI oleh populariti milk bosster/supplement tadi.

Akhirnya kata, tepuklah dada dan tanyalah BREAST! 8D

Salam Kasih,

Zatul Hijanah Ramzi
Kaunselor Laktasi/Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for MBfPC
email: admin@babynme.com.my

nota dari saya:-
Saya bukanlah seorang yang anti supplement..namun begitu, saya kesal jika supplement TERLALU dikaitkan dengan kejayaan penyusuan susu ibu. Sudah menjadi trend bahawa hanya dengan makan Shak*** susu akan jadi banyak.... Namun perkara utama kurang dititik beratkan seperti frequent pumping and nursing.

Tuesday, March 1, 2011

Yeay!! MeNaNg LaGi!!

Syukur sangat dapat good news hari ni.
Entry last minit saya (hmm memanjang entry last minit kan), MEEENAAAANG!!
Result keluar di SINI.
Setelah dah lama tak beli CD baru, dapatlaa hadiah CD baru satu.
BAMBOOLITE lak tu..printed lak tu..dan saya tak pernah guna lagi brand ni.
Tenkiu kepada semua PENAJA ya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...