K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Monday, December 14, 2009

Cakap Bahasa Inggeris tu penting!!

Kepada kawan-kawan yang ada anak sedara, sepupu, adik beradik yang masih berlajar..... tolonglah pesan kepada mereka....TIDAK GUNA dapat result yg flying colours, dean list memanjang...point marbeles....TETAPI cakap orang putih (read:English language) kantoi!!

FRUST sangat rini sebab boss dah turned down 2 candidates yg me and my colleagues pilih for interview... they are excellent students and they are malays! Adey..... sedih sangat... memang lah fresh graduates tp tolong laaa polish sikit english communication tu before graduate..attendlaa kelas apa2 ka... kalau macamni laa... macamanalaaa kami nak menambahkan bilangan engineer kat industri nih if fresh graduates are unable to express themselves well in the interview. Plus lagik satu, sorry naa orang kelantan... please ilangkan your loghat bila speak english..you must try to... sound funny bila bercakap.. macamana orang kat seberang sana nak paham...

Sekian bebelan tuk hari nih..

Ciao!

5 comments:

Dayah said...

ni la dilemma dayah bila sempat dok HR sat dulu..bukan kita tak baguih cuma tang nak ckp omptuih tu..kita ni usaha la dok forward resume org2 kita kat boss ni..tapi senang ja direject..kalau tengok org2 depa pun, macam baguih sbb buleh speaking masa interview ja..tu ja..tang keja 2x5..ada lagi teruk..

tapi la ni kami better skit kot..wlaupun ratio tu amatlah jauh, tapi bila masuk worldwide meeting, nampak la engineer/exec yg pakai tudung ramai skit berbanding dulu.tu pun sbb ada program utk Fresh grad..ada la geng ramai skit nak borak ms meeting yg boring itew....huhuh

Hanz said...

tulah Rozy..me pun alami bila shortlist kan candidates kat opis ni..sembang kat phone pun dah bikin 1st impression jatuh!

mamanoa said...

bukan nk ckp la..skang ni fresh grad yg bebtul bleh fluent speaking mmg susa nk carik..mayb at some "IPTA" mmg diorg mempraktikkan reading writing listening & SPEAKING in english..tp mcm IPTA yg lain diorg bleh kater totally guna bhs melayu,tu yg kengkadang problem tu..
student bile exam,result mmg gempak..bleh 3.5>CGPA tp masih lg xberani nk berbahasa Inggeris..

mayb sbb xder keyakinan kut nk ckp omputih ni..dulu aku pun mcm ni gak ms memula jejak kaki kat UIA,da la skola agama biasa jer..mmg aku xpndi nk speaking..tp disebabkan medium perantaraan kat U dlu ONLY ENGLISH & ARABIC so aku cuba gak ckp..tunggang-langgang pun cuba gak..janji confident ader..biler da yakin ms tu la kite bleh polish skit-skit english..
skang ni gi court loyer pun byk yg cina & India..so mmg kna speaking..tp aku masih lg berjiwa MELAYU..

ROZY...TERTIBA PLAK JD PANJANG KOMEN AKU..HAHAHHAA~~

Rozy said...

noa,

nih aku nak komen sikit... betoi cakap hang...lawyer pun kena terer cakap omputih aku ingat lagik satu kejadian kat luaq court taiping...ada sorang minah lawyer nih dok sembang dengan lawyer indian.. sedih aku dengaq... memang fail betoi english dia... aku lebih respek dengan org yg brani cakap omputih tp grammar tunggang langgang dari xbrani langsung sebab takut grammar tunggang langgang...

Hayati said...

Bangsa lain tu pun cakap BI bukannya betui sangat tapi depa cakap juga walaupun grammar tunggang langgang.Orang kita ni tak berani nak cuba takut orang gelak.

Kyati salah sorangnya tapi kerja dalam bidang medical ni terpaksa juga asah, kalau tidak ternganga la kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...