K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Tuesday, March 6, 2012

Oreo Ciskek Comot

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera.

Biasalaa kan bila berpuasa ni semua benda nak makan..
bila org post gambaq kek kat facebook, adeeyyyy ala meleleh ayaq lioq lah.
tetiba teringat cheese tantura yang dah berkurun dalam peti ais cheq tu.. erk? sudah expired ka lom..
Duuusssshhh terus cheq plan nak wat ciskek yg maha simple..
google sana sini..tanya sana sini..maka cheq dapatlaa resepi ciskek yg simple bangat tu.
Cilok dari website KRAFT, dan mestilaa dia suh pakai cheese dia lakan hat mahai tu cap Philladephia.

Ni cheq copy paste ja dari website tu.
link dia kat sini PHILLADEPHIAN- No bake cheese cake

What You Need




1pkg. (15.5 oz.) OREO Cookies, divided

1/4cup butter, melted

4pkg. (8 oz. each) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened

3/4cup sugar

1tsp. vanilla

1tub (8 oz.) COOL WHIP Whipped Topping, thawed

Make It


CHOP 15 cookies coarsely. Finely crush remaining cookies; mix with butter. Press onto bottom of 13x9-inch pan. Refrigerate while preparing filling.
BEAT cream cheese, sugar and vanilla in large bowl with mixer until well blended. Gently stir in COOL WHIP and chopped cookies; spread onto crust.
REFRIGERATE 4 hours or until firm.

Tapikan, sebab cheq ni first time laaa nak buat, maka cheq boh agaq-agaq dalam tu bg keras...


Adjustment yg cheq buat

1 pek cheese
1 kotak whipping cream
suku cawan gula
satu penutup esen vanilla
serbuk agaq-agaq yg dilute dalam ayaq panas.

Taraaa.... ni laa rupa cheese cake paling simple dan comot dan sememeh.
Patutnyaa cheq ratakan permukaan kek tu, tapi sebab masa preparation tu Husna tengah meghap..sebab berebut menan dengan Hadiff.. Hmm.. biasalaaa budak-budak kan...maka cheq pun ala-ala merempit laa.. Ingatkan lama-lama hat atas tu akan turun..rupanyaa tidak..ish..ish..



Rasanyaa sangat yummeh okeh..(oopss terperasan sendirian pulak)..tapi seyes, cuma kalau pakai hat Philladephia tu lagi sedap laaaa... tadi pagi dah ngap for bekfas.. dan maka rini kat opis sure dok teringat kek tuuu jaa....huhuuhuh

Tak caya try laa buat... 

4 comments:

Ila said...

bilalah nak buat kek ni..cream cheese dah ada dalam peti ais

Rozy said...

Ila,

senang bangat ila..sila buat

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

yang comot tu la selalunya sedap. macam kuih raya gak :)

shuet yee yap said...

Hi girl,
may i know where u get the COOL WHIP Whipped Topping, thawed in Malaysia?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...