K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Thursday, February 4, 2010

EnTrY LUaHaN pErAsAaN - PenGaWaS sEkOLaH

"Hadiff dah sekolah nanti, kalau ble saya nak dia jadi pengawas"

Tu laa memanjang saya sebut kat Mr Asben tiap kali lalu depan sekolah rendah kat Simpang Semanggul..

Sebab apa?
Sebab dulu saya tidak pernah dilantik menjadi pengawas sekolah hatta pengawas perpustakaan..

Best sangat ka jadi pengawas sekolah?
Waktu saya kecik2 dulu, saya jeles dengan pengawas sekolah, pakai baju lawa (lain dari pelajar lain), pakai neck tie, kasut sekolah kaler hitam..macam best jaaa

Kenapa saya tidak dipilih? Entah..sedangkan...
Dulu saya seorang yg rajin (perasannnya) dan tergolong orang yg pandai gak laa (lagi perasan)..
tak pernah dapat no lebih dari angka 3..(hmm rasanya tak lebih angka 2) dalam darjah (darjah 1Hijau, 2Hijau, 3Hijau, 4Kuning, 5Kuning, 6 Kuning) dan salah seorang dari 4 org yg dapat straight As masa UPSR kat sekolah.
Aktif sangat kat sekolah (sebut ja..pasukan sukan apa semua join), masuk nasyid, kuiz matematik..
Boleh dikatakan hampir semua buku cita yg best2 kat library tingkat 3 tu, dah khatam...( muka lepak situ taim break)

Tapi kenapa tak terpilih r?
Setelah dah besar ni, saya buat penilaian..
so, keputusannya
1- Saya bukan anak cikgu,hanya anak pesara askar...kebanyakkan anak cikgu memang jadik pengawas.
2- Saya tidak comel, sebab kebanyakkan yang jadik pengawas adalah comel-comel belaka.
3- Saya agak selekeh, anak no 4 dari 6 orang..so manalaa ada masa mak saya nak cek saya pakai stokin betul ka or lain2 sebelah, baju senteng (saya cepat betul meninggi..)
4- Saya tak bagi hadiah2 yang besar kat cikgu masa Teacher's Day, manalaa keluarga saya mampu.

Oleh itu...
Saya nak tanya kepada kawan2 yg keja sebagai cikgu, apa kriteria yg diperlukan untuk seseorang pelajar tu dilantik menjadi pengawas. Sebab saya nak polish anak saya untuk jadik pengawas sekolah dan menghilangkan rasa terkilan yang saya rasa sampai sekarang..aci dak?

jangan lupa gathering RH.com dan SI.com ya!!

9 comments:

mamanoa said...

beb..aku pun sama cam hang la..dr kecik tringin sgt nk jadi pengawas..tp xpnah dapat..tetiap thn duk jadi pengawas perpustakaan..smpi aku SPM jd ketua P.Pusatakaan..huh!!! very the dengki cikgu kat skolah aku..

abg aku siap jadi ketua pengawas lagi..tp aku???hampeh..pna la nama tercalon..tp xtau naper namer aku mesti dicicirkan

mayb kut sbb aku xcomey ms skola dulu..(tp aku popular jer..masuk byk jer pertandingan..masuk radio..infact aku jer kat skola rendah tu yg terer ckp omputih dlm klas- ms ni balik kmpg skola kmpg maner terer english

anak aku pun aku akan make sure jd pengawas gak..alasan?? mak loyer..bapak dokto..
stakat parents cikgu dpt jd pengawas x-aci la!!!!!

sory rozy..aku emsi plak..mmg aku xpuas ati bab ni..hahahah

Rozy said...

hahahahhahaha!!!
rupanyaa ada gak orang macam aku kat dunia nih... aku ingatkan aku sorang ja...
tp okay rr ko jadi gak pengawas perpustakaan..aku xjadi apa pun...

diya said...

salam kenal..
nak mengeluh ni..hehe..dgr k

dulu masa sek ren sya pun teringin nak jd pengawas walaupun nk jadi penolong kelas pun xlayak.. bile dlm pemilihan nama sya selalu 'ter'cicir (sengaja tu..). mgkin sya xbrape menyerlah kot..nak kata pandai..boleh than.. tp bile sekolah menegah saya ditwarkan jd pustakawati smpi ler ting 4. naik jek tingkatan 5 jadi lak pengawas..kira ada peningkatan la.. la ni diorang nak cari yg pandai, berdisplin, berkarisma n ada sikap kepimpinan kot..

Ely Hasrul said...

ini penilaian pada tahun 80an la ek..

pengawas itu kriterianye:

1. outspoken - makne kat kelas or aktiviti luar dia selalu la angkat tangan or mulut becok kadang2 blagak cam tahu sume
2. badan lebeh menonjol, rupa paras menariks - makne agak tinggi, agak besar, muka comel
3. aktif - kes ko kena super aktif kot, makne sume la kelab dia masuk
4. kaki bodek - makne ringan tulang tolong angkatkn beg cikgu
5. pandai - makne terlebeh pandai sikiit aje kat kelas
6. family bekground - anak org kaya, kalu org miskin budak tu kelebihan nye pandai aje lah
7. glamer - glamer antara kawan2 and ramai peminat kat sekolah

lebeh kurg gitu lah. dulu time sekolah aku jadik pengawas. aku rasa sbb aku glamer. glamer tu mmg betoi2 glamer. aku pandai, lincah (hamboi), aku ade kakak ngan abang satu sekolah yg juga glamer, masuk sume pertandingan, aktif bersukan. kire ramai la nk kawan ngan aku. patu pandai tu xpenah la dpt no. 3 asik la no 1 & 2. tapi aku comot and tak comel. mak kata jumpa aku kat bwh jambatan, so dia amik and bela.. huhuh..patu aku dari keluarga susah.. so maybe sbb aku bijak berkata2 dan mulut murai pasai tu la kot..

pas sekolah aku pikir2 aku jadik pengawas maybe juga sbb2 di atas tapi aku tau sbb utamanye.. xdek org yg over cam aku kat sekolah. aku sekolah kampung. sume budak sekolah mandom2 aje,jenis reserve, takut..pendiam.. patu pendedahan dlm pelajaran tuh xberapa la.. patut la aku dpt no 1 & 2 aje.. sbb bukan aku terlebeh pandai.. aku pandai siiikit aje dari budak lain hahahahhaa

Rozy said...

ely,

penilaian aku pun based on tahun 80ann gaklaa..kita kan sebaya...
sekolah aku nih kategori sekolah kat tepi pekan..kiranyaa xlaaa kampung sangat..dan xlaaaa kebandaran sangat...

ko tu dari dulu smpy lani pun memang oberr... hehhehe

Hana Seman said...

Rozy,
Hana dulu sek rendah jadi Penolong Ketua Pengawas.. Syok, sebab boleh buli orang, pastu budak tu yang kena ngan guru disiplin (brutal tak?)

Naik sekolah menengah, tak nak jadi pengawas sebab orang anti ngan pengawas ni. So jadi librarian. Lagi best sebab Hana pegang kunci library, boring kat kelas time prep, pergi library, masuk bilik librarian.. tidoo..

KiKie said...

skrg ni kalau kat skola menengah, cikgu akan tanye.. "sape nak jadi pengawas, sila ambil borang permohonan pada cikgu X. temuduga akan dilakukan pada bla..bla..". Skola rendah saya tak tau la pulak. Tapi ape2 pun mmg kene tonjolkan diri dalam kelas sbb budak dlm kelas kan ramai. juga rajin tolong cikgu dan beri salam pada cikgu supaya cikgu kenal.. (bebudak la ni langgar je cikgu klau jumpa.. tak mcm kita dulu)

Hanz said...

Rozy, i tersenarai macam u cakap mereka yg layak jadi pengawas tapi jadi pengawas jugak.

sebab...i garang kut..ekekekek

Adlina Husaini said...

ala sis..selama ni kita igtkan kita sorang je ada perasaan tak puas hati mcm ni hihi..ok lah dah jumpa geng..
dulu memang tingin tapikan la ni utk aisy, rasanya kalau dia masuk sekolah nanti macam tak berapa nak bagi je dia jadi pengawas sekolah..biar le dia aktif and pandai tapi bukan utk 'dibuli' cikgu cikgi suruh itu suruh ini, maklumla pengawas la katakan..
hehe mampos la kalu daddy aisy baca komen-tak-hingat-kalu-ada-cikgu-yg-baca ni sebab daddy dia cikgu jugak hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...