K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Monday, August 3, 2009

Borak2 SuSu IBu

Kisah yg dipaparkan berlaku pada wiken yg baru lepas nii jaa...

Situasi Satu

Abang Ipaqku: Rasa menyesal laa xantaq budak2 ni pi nursery awal2 lagi... bayaq sama jaa.. depa dok kat pengasuh bukannya ble belajaq apa pun... lani ble dah depa baca buku..

Diriku: Hmm betoi gak kann.. tp Rozy kena tengok gak nursery tu leh ka handle susu ibu nanti... kalau kat pengasuh senang rr..

Abang Ipaqku: Ish.. kalau antaq pi nursery susah laa depa nak handle semua nih..bagi susu tin r..

Diriku: Boleh punya..ajaq laa depa kan.. lagipun lani dah ramai dah orang bg susu ibu kat anak2 depa..

Abang Ipaqku: Tak tau lahh tu..

--> Susah sangat kaa nak handle susu ibu nih rr?? Ku rasa cam senang jaa... keluaq botoi dari coolerbag, rendam lam ayaq panas bg jalahh kat baby kann.. bukannya kena sukat2 pun..betoi dak?

Situasi 2

Kakak Ipaqku: Nanti Hadiff dah setawun ka dua tawun kaa ble rr bg susu tin kan campoq

Diriku: Takmo lahh... susu syukur banyak lagi..ingat nak bg sampy 2 tawun..

Kakak Ipaqku: Bagi supplement ja... beli Lactogen ka yg ada DHA

Diriku: Ala DHA Lactogen tu pun tiru DHA susu ibu.. baik bg yg ori kann..

Kakak Ipaqku: Tapi Rozy kena makan supplement la

Diriku: Xpa..Rozy makan semua cukup..

Rasanya jawapan ku betulkan? Leh dapat brapa markah? Kekekkekekeee...

ku xkesah sangat pun org sekeliling cakap pa... sebab Alhamdulillah ku dah penuhkan dadaku dengan ilmu2 penyusuan susu ibu nih.. adalahh jugakkan walaupun masih belajaq lagi kann..bgku penting tahu semua nih..sebab ramai kat luaq sana xbrapa nak paham decision kita nak bg susu badan kann.. tingat sembang2 dengan Dayah masa Breastfeeding event kat USM Sabtu lepas..

Kes terharu dengan presentation kat screen bilik kuliah tu..

Diriku: Dayah, Rozy rasa benda yg paling Rozy terasasangt bila bg susu badan ni kann...yalahh kalau kita beli susu kan... mesti nak beli mahal2 kann... kang nanti terasa yg kita xbg yg terbaik kat anak kita... tp nak beli yg paling mahai... ketaq tangan gak kan nak bayaq.. Bila bg susu ibu nih..kita tau dah xdak dahh susu yg lebih baik dari susu nih..

Dayah: Hmm.. betoi tu...

Hmm.. kadang2 ku xsangka gak..ingatkan dah 10bulan ku susukan Hadiff xpa setitik susu tin pun..org akan faham betapa kesungguhan ku nih dah tahap melampau.. kekekekee

Mesti situasi nih pun uools pernah hadapi kann... care to share!!

Tenkiu!!

12 comments:

Aishah Megahasz said...

Bila bagi susu ibu ni, ada 2 tanggapan orang:-
1) Sengkek @ Kedekut: Yalah susu ibukan free...
2) Kaya: Beli pam mahal....

Lagi tensen bila kena perli. Kalu yang perli tu lelaki boleh terimala. Kalau pompuan...apakah?

Rozy said...

Aishah,

ha ahh..betul tu..
pastu tambah guna cloth diapers... lagilaa depa kata diriku ni kedekut.. hehehhehe

mamanoa said...

hmm..setakat ni gamai org mmg suh daku campur FM..n daku+cik somiku+mentuer ku dgn bangga akan ckp susu badan..kitorg xcampur..save bajet infact lagi sihat anak..n diorg musti cam xcaya dgn badan ku yg kecik tp melimpah ruah susu ku..:p

org lain kalu dgr mmg xleh ckp paper sbb cik somiku dokto, lg tau maner yg terbaik..

pasal CD..hmm..mmg diorg ckp mende tu mahal,"u dgn somi pegawai so bleh la bli.."tp diorg xbuat culcalation..so diorg la rugi..
daku cuma citer serba-sedikit perbelanjaan aku dlm sebulan untuk imran..n aku compare dgn perbelanjaan diorg..diorg terdiam..hik..hik...

izzahazfar said...

tui kak..
last week ada kursus kat UITM P-Pauh...
tak tau nak pump kat mana zah pinjam makcik cleaner py bilik...guna toilet yg dia simpan brg...
tengah pump ada sorg staf tu ty kat makcik watpe dok kat toilet tak wat keje..
makcik tu kata la zah ngan pump susu...
ade ke patut staf tu kata..giler ke apa pump susu?...
ya allah masa tu rasa mcm nak keluar pastu tampaq je muka budak tu...

Rozy said...

susu ibu dan cloth diapers memang menjimatkan..kann... so duit belen elaun hubby bg leh cenel ke......................... SOPIN!!!

Dayah said...

Rozy..dayah pun teringat jugak borak2 kita kat USM tu..mmg setuju... dan dayah pun kagumm dgn Rozy sb dpt build up stok BM utk Hadiff selepas insiden yg menyedihkan tu...

apa yg kita bagi ni dah terbaik..kita perlu terus b'usaha dan berdoa agar murah rezki anak2 kita..tiada FM yg dpt menandingi kehebatan BM

azsham said...

kagum sgt diri rozy yg baaaaaanyak sgt stok EBM, harap juga sy mampu nak ada stok baaaaaaaaanyak cmtu utk anak sy..

Rozy said...

azsham,
xder link ka?
xpa sama2 kita buat yg terbaik tuk anak kita kann..

Normaliza said...

Kalau macam diri ku nih..ku cukup malu bila orang tanya anak minum susu apa. Ku dgn malu cakap susu a****m. Tapi leh org tu cakap "bagus susu tu. Anak jadi cerdik". Sebenarnya ku malu tak dapat bagi susu ibu kat Yamin (masa tu langsung tak dak ilmu pasal bf ni). Sebab tu ku usaha relaktasi. Biar dapat sikit, janji dapat gak Yamin teguk susu ibu..

Rozy, ku teruja tgk stok ebm mu.. :)

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

Meh sy meroyan skali disini.
1.org tgk aku lawa,hot sexy(biarla laki aku yg ada hak nak tegur kalo aku salah),org kata aku tak bf anak.let me tell u.SILLY.
2.alhamdulilah anak aku TAK PERNAH SAKIT flu ke fever ape smua spnjg 9bulan---KERANA SUSU IBU
3.anak aku handsome,besar 12kg at 9months,putih,mcm mat salih(sbb ade kacuk mat salih),bole jln at 9months,climbing 6months,duduk 4months smua lah cpt malas nak list down-----KERANA SUSU IBU.
org yg boikot susu ibu terutamanya pompuan MEMANG BODO. hehehe.sori ye...cz ramai org tak suka i bf baby .entah knp.
susu ibu bg i maintain body mcm anak dara 55kg 166cm dr 75kg!.perut strectmark takde lgsung.breast n buttock MANTAP.krn?
SUSU IBU.susukan lah anak anda slagi mampu!

mamanoa said...

wa..steph da ngamuk..stephanie..ader org ckp u camtu ker..?
i dari preggy dan knal susibu.com siap promot namer steph kat kengkawan i n i told bout steph story kat hubby i..diorg sgt impress kat...
btui kater steph..org yg xnk bg susuibu ni sumer just create alasan bodoh jer..xleh pkai..melainkan..mmg Allah buat diorg mmg xder susu..cam memember yg nk bg anak susuibu..tp bermacam kudrat da buat still xberjaya...itu kiter xleh nk nafikan..byk kes-kes camtu..tp diorg still bg semangat for those yg fully BF..percayalah...

m@Ri@ said...

ayah mertua maria kata susu ciptaan ALLAH..tak ternilai harganya..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...