K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Thursday, August 20, 2009

Promosi Breastfeeding di Kilang ku

Setahu aku, akulahh ORANG PERTAMA yg exclusive breastfeed anak kat kilang nih.. dan now fully breastfeed anak without any formula milk.. merangkap orang yg menjadi pengepam tetap disini.. Ahh!! Waktu mula2 aku utarakan niat aku tuk betul2 susukan anak waktu tengah kembang setaman aka pegnen dulu.. boleh orang kat sini gelak2 kan aku... susahlaa nak pam-pam minyaksegala.. Bila aku tunjuk pam Spectra3 yg aku beli, boleey depa kata aku buang duit...mahal laa..itu laa ini laa... hmm heran toi..

Then aku bukti kan pada MEREKA semua.. kagum bila depa tengok susu aku pam 2 botol penuh sekali pam.. (masa awai2 pas pantang ja..hehehhe).. baru ada yg bukak mata...Kisah ngepam ku ada kat SINI

Then bila ada orang pegnen ja.. ku kenen2.. nak breastfeed x? Aku bley guide sikit2... Ada laa beberapa orang... seorang dari depa dah jadik follower aku..bukan setakat in breastfeeding, sekali dengan cloth diapering.. yg lain..gagal diselamatkan, alasan susah nak pam.. malas.. bla..bla..bla.. banyak toi alasan depa no.. tapi depa keep continuing breastfeed kat umah means malam and weekend... I keep telling them kalau xpam nanti signal antar kat otak, no demand then body stop or reduce producing the precious milk.. tapi biasalaa..no komen.. okes.. fine! Up to you! Hehh!

Baru2 ni sorang kakak tu tepon aku
Kakak tu: Alaa susu dah makin kurang laa Rozy makan apa r?
Diri ku: Kan dah cakap kak xpam taim keja memang dah jangka dah.. kena pam..
Kakak tu: Xmolah pam-pam nak makan jaa..
Diri ku: Longan bley lah
Kakak tu: Longan sejuk...xmo
Diri ku: Okaylah, nnati Rozy belikan susu soya Melilia.. minum cam minum Mello..

Ooops..lupa lak.. aku bukan ja promote kat staff yg kat kilang nih... bakal2 nenek pun ku promote for their daughter.. Syukur Alhamdulillah seorang berjaya..
Kisahnya dulu masa anak first, puting nenen nya enggak ada.. so pada pendapat dia baby xmo..keriou (nangis).. susu xcukuplaaa.. tapi atas kesedaran nenek dia who is one of my assistants.. haa laa dahlaa anak dia xkeja kan..pastu nak beli susu mahai2.. teruklah ekonomi donia.., aku dipelawa pi umah anak dia (dekat je ngan kilang) tolong bg nasihat2 sikit.. tunjuk cara sikit2... Now cucu dia dah fully breastfeed dengan jayanya... tiap kali anak dia ada problem.. staff aku tu akan rujuk kat aku.. Syukur.. cucu dia dapat yg terbaik iaitu SUSU IBU bukan SUSU LEMBU..

Panjang lak ngomelan aku ari ini..

Ceria selalu!!

5 comments:

sayaseorangsurie said...

yezza..susu ibu adalah yang terbaiek. walaupun aku hanya surirumah tapi both of them (me doter) mmg totally fully breastfeed. yg kecik skrg dah 2thn 6 bulan still dgn "nenen". smpai sudah takmo susu fomula. huhuhu..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

bagus bagus..kempen habis-habisan, educate other moms pasal fully BF ni coz mmg ada setengah tu pikir takpe mix feed or mula bg FM bila abih pantang.

untung u, dapat pahala share ilmu ni kan?

Ely Hasrul said...

aku kan serius bile dgr org pegnen ckp 'nak bf la tapi takut xdek susu' serius aku cam nk penampar! menci aku sbb tiap ari surfing bukak la carik info mende2 berguna, patu bleh plak sorg mmber aku tnya 'napa ko susukan anak ko?' bahbinye soklannnn ya allah aku xquestion ko napa susu anak ngan susu lembu berani ko question aku balik eeeeiii (mencarut), patu siap ckp.. 'anak ko kecik lagik susu ko byk' haaaaa korg sume mmg bodohhhhhhh

ahahahah aku lari dr topik nih hahahhahahah bagi aku ko xdek susu xpe tapi ko xdek susu sbb xcukup ilmu tu mmg aku menci arr..

emo kejap huhuhuhu

Rozy said...

Surie,

bersyukurlah xyah pam-pam cam rozy nih.. huhuhuh..and ble tengok anak2 growing up depan mata.. JELESSS TAU!!

Ija,
Memang ku kempen habis-habisan..ku rasa macam ada ja org meluat dengaq. lantak rr kan...

Elly,
Wahh..wah... semangat mu memang berapi abis!!

Dayah said...

bagus..bagus..teruskan promosi di kilang anda..begitu juga daku di kilangku.. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...