K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Thursday, April 22, 2010

VoCaB HaDiFfBoLaT as @ 18months

Hadiff dah pandai bercakap (dengan bunyi yg boleh pahamlaa kan.... yg tak paham memang banyaaaaaaaaaaaakk sangat)

Pada usia 1 tahun 6 bulan Hadiff dah pandai cakap
1- CiuCiu = susu <-- tp memang heran pasaipaa kena ada i kat tengah tu..
2- Umpah = tumpah
3- Acik = nasik tp refer to semua jenis makanan
4- Book = buku
5- Ebit = buku rabbit favourite Hadiff yg selalu tinggal dalam keta
6- Abih = Habis
7- Ayaq = air (dulu saya ajaq water..pastu kat BS dah diajaq ayaq..so ikut sukalaa labu)
8- Muuuuuuun = moon aka bulan
9- Buah = buah dalam peti ais <--tu alasan nak suh org bukak ties, nak panjat tengok apa yg ble men kat dalam tu
10- Nak = nak
11- Nak itot = mesti bunyi bila abah dia keluaq umah..kalau ummi, terus jerit
12- Owii = lori tp merujuk kepada semua jenis kenderaan
13- Cicak= cicak <--banyak sangat cicak tu yg cepat kenal tu
14- Kucing = kucing
15- Eyoo!! = Hello bila dapat tepon <--selalu tepon abah laa kannn sebab tu dah pecah sana sini
16- Ibu = ibu sambil angkat tangan nari macam iklan fernleaf
17 - oopss lupa lakk.. dulu Hadiff panggil saya Ammi.. now dah bunyik Ummi..
18 - Awer = Flower <--kalau tengok gambaq bunga lam buku
19- Munga = bunga <--kalau tengok real bunga
20- Mangi = wangi
21- Akit = sakit


Hadiff juga dah tahu mana mata, tangan, tinga, kaki, gigi <--gigi Hadiff banyak dah naik including gigi geraham..hmm rasanyaa bilangan gigi Hadiff dah lebih dari gigi saya..owh.. habit menggigit still ada cuma dah kurang laa sikit..

Hadiff juga dah pandai faham simple instruction macam
1- Tolong amik bantai sat <--terkedek dia amik bantal lam bilik dahlaa berat bantal tu
2- Hadiff picit badan sat <--bayangkan tangan kecik dia picit belakang badan Mr Asben
3- Emot mana? <--dia akan sebok2 cari remote control yg sudah pastinya dia yg sembunyi

Okay Hadiff, Ummi really proud of you.. wish Ummi can spend more time with you teaching you A,B,C and Alif Ba Ta..

5 comments:

Rizziela said...

Tak lama lagi mesti petah bercakap....

oklah tu...dah mula sebut perkataan yg mudah difahami

Ely Hasrul said...

ciu ciu? alaaa comelnye hahaha suka suka.. nnti dh petah ckp bleh sami tepon borak hahahaha

Rozy said...

Rizziela,

sekarang nih pun dah petah tp most of percakapan memang xpahamla..hhehhe

ely,

keh geng ngan sami nanti..

Adlina Husaini said...

ala bestnya si kecik tu dah diajar memicit ihhi nnt besar rajin2 urut eh..

Nuroll said...

:)! Suka anti dengaq hadiff dah pdai ckp....:)! Meh aunty kiss naaaa...muah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...