K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Monday, July 19, 2010

AdOyLa HaDiFf

Nak wat luahan perasaan sikit...

Dah lama me tak berhapdet dengan pengasuh taska si HadiffBolat.

Harini sampy rabu, Mr Asben is in KL means tinggal me, Hadiff and Husna saja kat umah ni.
Pagi tadi bangun ja Hadiff dah cari Abah, nangis lagi.. so arini all the way ke taska (which is only just 20metres away dari rumah) Abang Hadiff nangis ja.. Sampy taska lagi laa, menjerit2..rasa macam me antar anak ke mana ja.

Hati ibu mana tak sedihkan bila tengok anak menjerit panggil nama kita... tp dah takdak choice kena laa hantaq jugak..how I wish kalau boleh hantar Hadiff ke rumah pengasuh dia dulu.. kalau dulu Hadiff sangat suka ke rumah pengasuh, kalau nak bawak balik cukuplaaa susah..

So tadi me telefon laa si pengasuh taska.. me tanya macamana Hadiff, dah berhenti menangis..
Pengasuh cakap macam tu gak dari dulu.. kalau tiba2 teringat, mesti bunyik jugak.. beg pooh merah sentiasa dengan dia..janganlaa sapa2 amik mesti mengamok.. Ooo rupanya all this while memang Hadiff tak berpisah dengan beg dia..patutlaa bila me pi amik Hadiff dah sedia dengan beg..ingatkan pengasuh dah siap distribute beg masing2.. adeyy laa Hadiff. Kat taska, susu taknak...syukur sekarang dah nak makan..kalau tak lagilaa Ummi susah hati..

Ummi janji, Ummi dah taknak naik tangan Hadiff..sedih gak kalau teringat..dahlaa kat taska pun Hadiff tak happy..kat umah Ummi akan cuba layan karenah Hadiff dengan lebih kesabaran.

Nota kaki:-
Sejak Hadiff dapat adik nih, karenah dia betul2 mencabar kesabaran saya.. Camna rr nak divert perhatian dia ke something else dari dok asik kacau adik dan menjeleskan dirinya especially time Husna nak nenen? Need advice sungguh nih.. thanks.

8 comments:

ayu said...

rozy berpantang sendiri2 ke kat rumah?? ada tak sesiapa yg datang tgk mcm parents ke atau adik beradik?? susah juga kalau berpantang sendiri2 ni tanpa ada sesiapa...mcm ayu dulu, pantang kat kg..so, ayu mmg bg perhatian sepenuhnya pada danial, manakala hariz pula ayah ayu yg jaga (mak kerja lagi, cuti 1 minggu je) at least terubat la rindu dia pada ayah dia yg hujung minggu je baru balik tpg..

sebenarnya hadiff tu nak kan perhatian rozy..apa kata, time rozy bf husna standbykan siap2 susu dlm botol utk dia..so, blh bgtau dia adik nak menyusu n abg pun menyusu sama2 (kaedah ni la yg ayu pakai skrg ni utk danial n hariz, so far mmg menjadi)

tak pun, apa yg rozy buat utk husna, rozy buat juga utk hadif mcm masa lps mandikan husna , mandikan hadif plak... budak2 mmg mcm tu rozy, diaorg terasa dipinggirkan la tu..

rozy, la ni hariz still lg tak mo berkongsi toys ngan danial... huhu.. cian kat danial..

Adlina Husaini said...

kak rozy, ina rasa cam nak nangis je baca pasal hadiff bolat :(

pepagi aisy ngan hadif sama, nangis je bila pegi tempat baru. aisy dah tukar pengasuh sebab pengasuh lama nak kawen..

ina rasa tentu akak lagi hiba sebab hadif dah pandai nangis and panggil akak..aisy yg tu tak pandai lagi..

pagi2 ina lewat je kat opis, sebab tak sampai hati nak tinggal dia time dia nangis.ina biar dia ralit main dulu then pelan2 ina kuar.

***

dah ada 2 anak tu la dilemanya kan kak..ina tak ready lagi nak 'menduakan' aisy hehe..

tak tau nak advice camne cuma berdoa semoga hadif bolat tak sedih2 and kecik hati ibu ngan baby baru..aminn

Adlina Husaini said...
This comment has been removed by the author.
Afne said...

rozy, bgsnya berpantang sendiri tp kena byk sbr. afne dulu hari ke 36 blk kl sbb nk kumpul ebm.

apa yg afne blh bgtau mmgggggggg kena byk sabar. jgn terkejut klu ada insiden gigit menggigit. kena monitor juga la. well, jeles tu mesti ada cos all this while rozy milik hadiff (& ayahnya) sorg tp time by time hadiff akan blaja syg husna. in the same time mungkin hadiff akan mintak tido sebelah adiknya. part ni kena tgk2 selalu takut hadiff lanyak adiknya. bgn tido je cari adik. believe me.

kena byk2 kali igtkan hadiff itu ini so that dia akan faham & igt kemudian hari.

Rozy said...

terima kasih atas semua pesanan2 tu..terharu sgt..dan rasa lega sebab boleh share dengan kawan2..

tgklaa macamana malam nanti.. dengan abah xdak ni.. harap2 okay laa kann

halimatun saadiah said...

berpantang sendiri ni memang mencabar sungguh..dengan nak melayan yang sulong lagi..memang baru2 ni,yg sulong akan buat perangai..atun dulu mcm tu la..masa nk bf kan baby,buat siap2 susu utk si abang,lepastu,sambil nyusukan baby,usap2 kepala abang..lama2 ok la..
atun masa 1st 3 month dpt baby baru memang agak kelam kabut..nanti lama2 ok la..memang kena banyak3 sabar..take care ye kak..

Rizziela said...

Budak-budak kecik memang macam tu. MUngkin sebab dia jeles dengan adik dia. Selama ni..dia ajer yg dilayan bagai tuan putera...tiba-tiba tuan puteri plak datang..memanglah dia jeles sangat

Dayah said...

sabaq ja la..dayah dulu pun mcm tu..mlm2 kakak teriak lagi kuat..aik rileks ja..tapi alhamdulillah, pas pantang okja..saja nak uji kesabaran kita tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...