K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Thursday, July 22, 2010

FIrSt tImE CDiNg б Bb HuSnA @ 20th DaY

I started to wear CD on Hadiff when he was 5months..after I did some research to gain more info on CD..and that time CD was quite expensive eventhough a China branded and made CD and they were only available in ebay.

Now, I had urmm.. I think almost 40pcs. I am still not considering myself as addicted to CD because there are many moms out there who have a-worth-to-drool collection of CD stash as many as 100 over. My CD collection consists of CD which is as cheap as RM25 per piece to as expensive to me as RM95. And I love all of them!

Okes back to Husna, on her 20th day, she weighted at 4kg which is ok for me to start CDing her.. I have bought several dipes for her.. 5 sunny minky and 2 M itti bitti ... She couldn't fit in IB yet but surprisingly fit nicely in SM..though it appears bulky for her but so far SM can retain the pee and the explosive breastfeeding running poo.. ;). I had also tried her with Hadiff's coolababy but CB is still large for he especially at the legs..and I had one accident with CB..abis lencun kain batik ku.


I do my CD wash once in 2 days..and I feel that with 1 baby and 1 toddler on CD, I definitely need more CD..especially for Husna.. I am contemplating to buy more IB (but if wait for sales lg bagus sebab murah banyak) or buy Grovia A12.. but never see this system IRL.. I heard some positive and also negative reviews on this CD.. and nak invest duit yg banyak gak ni..kena fikir2 gaklaa..

So what do you think? OK tak Grovia?

12 comments:

Farra Dhelina said...

alolo comey nya dia pkai cd..

sy belum pernah guna lagi cd..sbb mls sgt rasanya nak mencuci..adeiii sgt malas kan??

Rozy said...

farra..farra..
jimat tau guna cd..

nadnye said...

untuk berdua memang tak cukup la 40pcs.. kene double.. hehehe..

Tak pernah try grovia, grobaby ada lah cuba ..
Ala2 macam Itti Bitti juga sistemnya, AI2,
just snap jea dan boleh tukar shell jea maintain the outer tetapi kalau baby poo poo dan heavy wetter kene tukar the whole set..Small cutting, kalau utk baby besar cam tak muat
apa kata beli yang preloved dulu, cuba then baru tahu sesuai dengan kita atau tak..

Hanz said...

Rozy, jom join my CD Chit-chat on 8th August. Hop to my blog for details ya. :)

Cahaya Ariff&Iman said...

Saya try beli Grobaby dan cuba pakai kat Ariff..design memang cantik dan ada class..tapi kalau biasa guna Lunatots..saya rasa guna Grobaby leceh..lambat kering wlpun dikipaskan semalaman. Dia iklan kata boleh tukar inner jer..hakikatnya..kalau baby pooopo kena gak kat covernyer.

Cloth Diaper Malaysia said...

Miss Rozy,

My 2 cents about GroBaby/GroVia. Cadangnya juga, elok beli GroBaby preloved untuk cuba (rasanya ada lagi kat Diapers Asia). Saya dah guna GroBaby & GroVia. Lebih kurang je, dan buat masa ni dengan baby 5+ bulan 7.5kg, best sangat guna. Buat masa ni baby poo-poo kurang, so tak leceh sgt nak jaga. Memang betul kalau poo terkena cover kena basuh cover, tapi cover cepat kering. Soaker dia memang lambat sikit kering. Namun, contohnya, 1 cover GroBaby boleh pakai dengan 3-4 soaker sehari, kira2 balik memang jimat jugak untuk kualiti dia :)

Hana Seman said...

Cutenyer Husna ber CD.. Firas dulu 1 month baru start CD.. before tu guna napkin tau... hehehe!

Pah Zarihan said...

Rozy,
hang tak try prefold ka atau kain lampin tu hehe...murah skit kan...baby dlm ari ni kan berak kerap, tp skit lak tu...tensen kang dok kena tukaq2 cd mahai kerap2 hehehe...

aku br bli grovia, tak pre-wash lg...tp kalo boleh pakai teori yg tukar soaker ja tiap kali pee kat Sofeya ni, aku akan tambah lg soaker ni hehehe....jimat!

Rozy said...

kak nad, thx..dok cari gak preloved tp mcm xdak ja kat DA.

Hanz,
me live in Penang..how to go to you chit chat session.. heheheh

Cahaya Ariff,
tu yg kena try dulu..setiap baby xsama kann..

farhana,
thx for the info.

Hana,
Rozy malas sikit nak basuh lampin ni..hehhe

Pah,

nanti hang wat review naa..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

salam, sori masuk blog u..
meh join contest saya pulak

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

contest saya syaratnya paste je gambar anak2 yg pakai cd.. so anak u pakai cdkan?? jenguk jugakla kedai saya yg jual cd dgn harga yg berpatutan ..
sori ye promote plak kat sini

ina said...

rozy..ina ada grobaby..tapi kecewa sgt coz dia punya soaker reput after 1 year...padahal kalo pakai yang biasa (microfiber insert) okeh jer....huhuhu..x tau sebab aper....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...