K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Thursday, September 17, 2009

KeSaH kUiH RaYa TaWuN InI

Ku cam biasa... wajibbun wat kuih and kek taim raya.. for me without this baking things, my raya celebration will never feel complete.. tahun lepas sempat gak wat kuih arab satu adunan before tumpah darah masuk spital nak bersalin si budak kecik tu.. (FYI Hadiff lahir 30 Ramadhan).. the good thing is..the only kuih yg I was allowed to eat after deliver is BISKUT ARAB xdak telur.. ngeh..ngeh..ngeh.. baguskan coincidence tu kann..

So tahun nih..apakah kueh yg ku planning nak wat..

1) Almenlangden - ni kuih wajib aku setiap tahun..pasaipa? pasai..nak wat nya punya laa SENANG, costnya punya laa MURAH..TAPI yang kat luar jual kuih raya tu punyalaa MAHAL.. plus my nieces and nephews memang antu kuih ni..sebb ada cekelat kan.. so depa akan ripit and ripit makan.. so makan ja bopa banyak yg hangpa nak sebab Alang dah wat approximately 600pcs kuih ni saja tahun nih..
sirkut almenlangden ku
2) Biskut cornflakes - owhh..ni anak buah ku Baby Dayah Debab (not baby anymore dah), suuuukaaa sangat.. ku dapat resepi kat majalah wanita tahun 2005 (kitab ku), alter sikit boh susu tepung..walllahhh!!! lemak2 and crunchy gitu...

3) Biskut Oat - Suka wat kuih nih sebab very the simple dimple...campak tepung, campak oat campak ghee, campak icing sugar, potong dan bakar... yummeehhh!!!!

4) Crispy bubble rice coated with chocolate - Ni dah bertahun ku nak wat tapi xpernah jadik kenyataann.. so tahun nih kena wat jugak!

5) Cheesy biscuit - Ni baru tahun nih test try wat.. last week punya projek..marbelestaa!! Put some variety on my table..ni asik2 cekelat...asik2 cekelat (my dear kakak punya dialog, sebab dia xbopa layan cekelat2 nih)

cissy sirkut ku
6) Biskut Arab - Adik ku Noji suka makan.. so ku pun wat lahh..and xsusah mana pun..

7) Kek Sekeret resepi cekelat ku
- Ni wajib hampir setiap bulan.. ngeh..ngeh..ngeh.. ku suka wat kek bg orang makan..cam syok jaaa... it is not a sekeret punya resepi dah ku jaja serata dunia, kalau nak now pun ku leh up kan resepi nyaa.. dah engraved lam pala otak dah nih..

8) Butter cake - Khas tuk org yg xlayan cekelat...

Tang kek nih..biasanyaa taim raya ku pernah wat sampy 10 bijik dalam masa seminggu.. pas kat sana..pas kat sini..kim tuk anak buah balik mrsm..

Tahun ni kek division will be slightly different..sebab ku nak deko2 sikit..or may consider nak wat cupcake.. almaklumlahh makcik kan dah attend kelas deko cupcake ritu..

tu ja lahh..satgi taim break nakpi sunflower beli tracing paper, beli last touch up tuk my baking project... " Sayang, mintak izin naaa"

oohh lagi satu..tawun ni excited sikit sebab baru upgrade oven from the RM30 takada oven (PWP kat kotmemot tawun 2003, sangat berjasa kepada ku..dah terlebih balik modal pun) ke RM300 Merck (besaq laa sikitkan..habuan dapat bonuih raya)

Adios!!

6 comments:

nadnye said...

Rozy.. share resipi buat kek kat akak..
me baru beli oven.. ada member menang microwave oven jual murah skit.. resipi lama-lama entah ke mana2...

email boleh keloncot[at]gmaildotcom
Thank you..

Hanz said...

Nak cikit!!! Bestnyer buat kuih & kek sendiri..jeles2 ni..

Zaman buat biskut & kek ni dah berlalu for me lah Rozy..but hope temporary jelah..dolu2, time anak dara rajin..sampai siap jual..but guna oven kakak..nak kena beli oven sendiri ni...

next year mesti buat! budak2 pun dah besarkan masa tu.semoga my impian tercapai!

Oh, thanks for the offer sampul duit raya tu..mestilah nak..let me know ya soon.

Rozy said...

akak,


http://annarozy.multiply.com/journal/item/9/My_favourite_Chocolate_Cake

ni link ke resepi cekelat kek rozy.. akak kelik kat situ ngan panjang lebarnyaa rozy cita..

sapa2 nak amiklaa kat situ naa

Ely Hasrul said...

huyuh nih yg aku nk dtg raya nih walaupon xkenal hahaha xsemenggah betol.. selamat hari raya maaf zahir batin

Mama Shinta Musraika said...

seronok kan buat biskut raya ni.. berkobar2 rasa dah nak raya.. tapi daku ni rozy takde bakat. biskut arab ku last time jadi keras mcm batu ekekekee...

kakyong said...

byk nya kuih dia buat..
bislut arab,.. suka.. share resepi.. mau tau lain sket ker dr resepi kakyong..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...