K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Friday, January 22, 2010

No MoRe nEnEn fOr hAdIfFbOlAt

Dengan ini secara rasminyaa Hadiff telah meng"wean" off dirinya sendiri semalam..
Sian sangat eventhough dia naaakkk sangat tp bila dah kat lam mulut, ada reaction nak termuntah.. Dua kali percubaan tidak berjaya, Hadiff pun retreat xmo dah....

For me eventhough me belom puas breastfeed Hadiff tp I look at the bright side:-
1) I do not have intention to tandem nursing Hadiff dengan adiknya secara direct feeding but I do plan to continue giving him EBM after delivery..(InsyaAllah jika rezeki yg dikurniakan Allah cukup buat Hadiff). So in this situation I don't have to force him to wean off.
2) No more sakit pinggang masa breastfeed Hadiff tuk tidoq. Since masa preggie ni menjadi-jadi.
3) Hadiff now will have to learn to sleep without nenen as the tranquilizer.

But I am going to miss the 'look' I always get while breastfeeding Hadiff and tarik2 baju.


Sedih gak..huhuhu

17 comments:

Afne said...

rozy, afne dh lalui masa preggy haziq 4 bln lbh masa tu. hana dh setahun setengah. mmg tak kesampaian niat to bf her sampai 2 thn. afne ada prob hb low.

sedih mmg sedih.. ishh igt blk menangis jugak la. nk2 masa memandang hana nangis2 mintak nenen.

Ely Hasrul said...

oh peha hadif tu comel! geram!!
rozy aku nak nangis sbb aku yg tak sanggup.. (padahal selalu bebel kat sami sbb susu main2 sampai sakit pinggang aku)

hahahahha

Rozy said...

Afne,

Kalau ikut rozy selagi Hadiff nak, Rozy bg ja..tp nampak dia yg cam xnak dah..

eLY,
Sedih gak... tp nak wat camna dah tiba masanyaa...huhuhuhu

fiza said...

Huhuhu...sedih lah. Pernah try weaning off iman, sehari jer, tak sampai hati lah. Skang nih biarlah dia weaning off sendiri, tapi mcm susah jer, umur pon nak masuk 3 thn dah ni.

Hanim said...

they know better when to stop :) takpe tang tang selak baju dia eh buat lagik

fisa othman said...

alahai siannya...sure miss sangat2 kan style dia nenen tu...;)

sue said...

ai. syahdu plak.. nway, congrats yer for the new bun in the oven.

Dayah said...

DAh pandai beza, susu dah rasa lain kot..

Shukrina sampai skg dok nenen lagi, tapi bukan betui2 la..main2 ja..tahla susu keluaq ka tak..dia tak penah pun tunjuk reaksi susu rasa lain ka..selamba ja mcm biasa..
dayah pulak dok usaha nak wean off kan dia bila genap 2 tahun ritu..

Lady of Leisure said...

wah ada gaya dia nenen.. comelnya.. hehe

wuzz_in said...

Salam Rozy,
nak tanya sket,hadiff skang minum susu pe ek?sebab skrg anakku x mo lgsg EBM.Jadik tukun je dlm freezer..ingat nak try conceive yg ke dua tahun ni, so risaulah kalu susuku kering, makanya anakku tu nak minum pe pulak..Freshmilk dia tak mo..bg yg ada perisa pon dia x mo..ada cdgn?

ibu_arifa said...

kesiannyer Hdiff, dah kena say 'good bye' kat nenen yer skrg..

tak pe..nnt ada rezeki leh tumpang susu adik sikit nnt.

kakyong said...

xper lah, nanti leh la tumpang susu si baby.. ;)
anis dulu 3 bulan dah stop BF.. sian kat dia, pastu bila dah delivered aliya, anis tak mau plak sambung isap nenen...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

nasib la..mmg this can happen coz rasa susu time pregnant akan lain2 ikut stages of pregnancy..katanye ada rasa masin around nak masuk 2nd trimester...

bedal aa..janji dia pernah dpt susu terbaik..nnt bila u dah ada mature milk balik, try la sua2 kat dia B tu..mana tau dia nak lg..haa naya ko ada 2 budak bergayut..hihihi

mirah said...

huhu sedih kan bila anak sendiri tak nak kan. Tp takpe, rozy adsa reason sebab pregnant. Mirah pun masa anak 2nd lahir, bagi juga ebm pd anak 1st sampai dia cukup 2 thn, at least sebotol sehari. Masa tu dia 1thn 4bulan..

Nuroll said...

rozy, mesti rasa sdih giler kan....sob! sob! how's hadiff take it?

Rozy said...

fiza,
huhuhu..nak wat camna dah Hadiff xmo dah..

Hanim,
yeap, they decide themselves!

fisa,
mestilaa rindu..now dia nak tido lak problem sebab dah xdak nenen.

sue,
thx.

dayah,
me got the easier way..sendiri wean off.. rasanya sebab either rasa dah lain or susu dah kering.

lady,
best layan budak kecik nenen.

wuzz_in,
Hadiff jenis xcerewet kot..bg ja apa pun..dia okay jaa.. fresh milk pun okay tp xtahan nak panaskan takes time..sempat dia ngamok lu.. lani minum Anmum.

ibu arifa,
memang plan nak cukupkan 2 tahun nanti..

kak yong,
ha ahh..nnati nak bg ebm ikut botol.

ija,
i am not that strong nak tandem nursing direct 2 orang.. patah pinggang mak nanti..

mirah,
rozy planning nak wat gitu gak.

N,
Haidff okay jaa...mak dia jaa yg x okay...huhuhu

CatlinaFly said...

salam rozy..

re: noted..thanks ye info tu :) rozy kat penang ke?belah mana?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...