K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Monday, March 15, 2010

EnGlIsH ScOnEs

My second attempt buat benda alah nih... pestaim wat dulu hubby memang suka.. suh wat lagi tp xbuat-buat dah... so tersangkut lagik kat blog matgebu, amik resepi english scones..

frankly speaking, not really suit with my taste bud tp Mr Arie suka...katanyaa dia memang ada darah english sipi-sipi (yooolahhh tu..)

another frankly speaking, me never ate any scones before so me can never compare if my scones really menjadi atau tidak...
--->abaikan cekelat kisses lam pinggan tu yer..sekadar hiasan..)

resepinya yg di cnp dari blog Mat Gebu..

Bahan2nya:-
350 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
140 g mentega
100 g krim keju (cream cheese)
Secubit garam
30 g gula halus (gula kastor)
10 keping aprikot kering, didadu kecil - me tukar dengan prune, aprikot ngenggak adaaaa..
3 camca besar UHT whipping cream
1 biji telur*
2 camca besar susu segar*(*disatukan dan kacau sedikit)

Cara membuatnya:-
  1. Masukkan mentega, gula (mat gebu terlupa nak masukkan gula) dan keju krim dalam mangkuk adunan, ayak tepung naik sendiri ke dalam mangkuk adunan tadi. Masukkan secubit garam dan gaul ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi seakan2 serbuk roti.
  2. Masukkan krim dan cincangan aprikot. Gaul hingga rata. Tuang bancuhan telur dan susu sedikit demi sedikit sambil digaul pantas hingga menjadi doh lembut tetapi tidak melekat di mangkuk dan tangan. Tak usah bimbang jika bancuhan telur dan susu tidak habis.
  3. Alihkan ke atas papan pencanai yang telah ditabur sedikit tepung. Canai setebal 2 cm dan terap dgn acuan bulat berdiameter 6cm. Susun atas dulang pembakar yang telah ditabur sedikit tepung.
  4. Sapu dgn lebihan bancuhan telur dan susu tadi. Bakar dalam oven pada suhu 200C, selama 13 - 15 minit. Alih skon yang telah masak ke atas redai dan sejukkan. Hidang bersama jem kegemaran..
Mr Arie kata lagik best makan dengan air teh tuk minum petang tp since bakaq pun dah tengah malam dan umah memang xdak teh cicah ngan meelooo pun soodappp!!

6 comments:

Farra Dhelina said...

wahh..menarik utk dicuba niii.. best2 :)

scudmami said...

wahhh nak nak nak....

suka sangattt scones... masa study kat Eire lu, time conference pepagi tu mmg rajin nak pegi (lecture malas nak gi hahah) sbb dapat free breakfast -- scones yang enak & panas.. boh butter fuhh.. mabeles!!

kat sini, try scones G*ant tp tak seenak ms kat Eire.. lom jumpak lagi yang enak..

p/s Rozy, hang pos la seketui kat aku.. aku leh QC kan hahah mana tau leh celen scones Eire ke.. ;)

pp/s GHAJIN sungguh kau memasak ye?? Ke ni baby girl ni??

ppp/s hmm nnt bebila kena try buat sendiri nih..

Pah Zarihan said...

halu rozy,
masa saya peknen kan anak yg 2nd tu....tetiap ari try baking resipi baru2 hehehe...ni kes pembawakan baby gak ka hehehe

sedapnyaaa scones...nanti leh try...bahan pun senang (ciri2 utama saya nak cuba sesuatu resipi-->bahan2 dia mesti senang nak cr hehe)

Rozy said...

farra,

leh r cuba..senang ja cara nak wat

norley,
tengok rupa dia..serupa x? hehhehe
rasa xtentu lagi

pah,
masa hadiff lu pun rajin gak baking2 nih..aiii memang sukaa yuuuu... tp sejak ada budak kecik nih susah sikit takut kang ada yg masuk lam oven lak..

Dayah said...

rajinnya ummi hadiff ni..sedapnya ...nak satu

Afne said...

rozy, rajinnya hang ni..........

ku tak pernah buat. selalu beli kt giant huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...