K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Friday, March 19, 2010

HaDiFf ----- UmMi ----- CaNdY


Saya memang tak pernah bagi sebarang gula-gula pada Hadiff... chocolate ada tu pun jarang-jarang..saya tak suka kalau kecik2 lagi gigi dah rongak, hitam sana-sini.. tp itulahh bila kita tak bagi orang lain yang bagi.. dah orang bagi tak kan lak kita nak menolak..dah orang berbudi kann..so kita pun kenalah berbahasa...

Gambar diatas diambil semasa kenduri kawin member di Melaka, budak2 tak dapat telur tp dapat candy, dapat lolipop.. si HadiffBolat nih dah pandai mintak kat budak yang distribute lollipop tu.. . dan Hadiff tahu kena bukak wrapper dulu baru leh makan... Cepat ja dia hulur kat saya mintak buka kan... Aisey..haii tak pernah lak saya bagi lollipop kat Hadiff selama nih..mana lak dia tahu?

Agak-agak? Pengasuh? (pengasuh memang suka bg anak2 dia makan gula-gula)

Bila dah ada anak nih baru saya terfikir, tak elok sebenarnya bagi gula-gula sewaktu kenduri..(found myself guilty as charged too)

The next day, staff kedai makan kat Restoran Sharin Low bagi sebab Hadiff takleh duduk diam-diam.. sukalaa Budak kecik tu.. geramlaaa Ummi Budak kecik tu..grrrrr...grrrr..

Please..please.. do not use candy as a reward for good behaviour..hmm macam yg ditunjukkan oleh staff restoren tulaa..

Hmm..pelikkan disebabkan anak kita berkelakuan baik, kita bagi hadiah makanan yang tidak berkhasiat..Masuk akal kah??

Kenapa kita kena kawal?

Kadar obesity di kalangan kanak2 sudah meningkat dari 5% pada tahun 1970an ke 15% pada tahun 1990an.... dan kanak-kanak seawal umur 6 tahun sudah diagnosed dengan diabetes!!

Menakutkan kann? Kita sebagai ibu bapa cuba untuk memastikan yang anak-anak kita makan dengan diet yg betul..TAPI.... hmmmm..

Kita sebagai manusia memang suka makan benda yang manis-manis..tetapi jika anak-anak kita diperkenalkan dengan gula-gula dengan kadar yang banyak dan kerap, ini menyebabkan mereka lebih menyukai rasa manis dan kurang berminat untuk makan makanan yang tidak manis seperti sayur-sayuran.

So, sudah pastinya anak-anak kita menjadi picky eater dan tidak mendapat khasiat dari pelbagai jenis makanan.

Namun begitu, bukannya kita hendak menganggap gula-gula sesuatu yang diharamkan kerana bagi kanak-kanak yang dikawal dengan TERLALU KETAT akan makan lebih banyak gula-gula bila dia berkesempatan.. So I would say, kita boleh bagi tapi moderate lahh kann...

One shocking discovery saya terjumpa bila search on this topic..

Eating candy as Children Increases Aggression as Adults

And this is the explanation..(dah malas nak translate)

The researchers put forward several explanations for the link. Lead researcher Dr Simon Moore said: "Our favored explanation is that giving children sweets and chocolate regularly may stop them learning how to wait to obtain something they want. Not being able to defer gratification may push them towards more impulsive behavior, which is strongly associated with delinquency." The researchers concluded: "This association between confectionary consumption and violence needs further attention. Targeting resources at improving children's diet may improve health and reduce aggression."

Reference:
1- http://news.wustl.edu/news/Pages/438.aspx
2- http://coyoteprime-runningcauseicantfly.blogspot.com/2009/10/eating-candy-as-children-increases.html

3 comments:

Ely Hasrul said...

kitorg seb beik ah sbb sami dia TAK SUKA candy2 nih.. bleh? tp dia nk mencuba tu suka lah.. pas masuk mulut buang blk.. so bile kitorg mkn ice cream ke coklat ke dpn mata dia dia wat bodo aje.. kalu dia mintak bagi pon xbyk dia nk mkn.. bagus2.. and pasai tu gak la 1st besday dia aku bg gift pack colouring book ngan colour pencil then 2nd besday aritu toys kecik ngan kismis/jeli drinks.. ade gak selit cokelat tp aku pas kat budak beso (nak gak selit tuh.. hahaha)

kesimpulannye aku mmg xkenan nk kasik mende2 nih kat sami.. even pas sami lahir.. no junk food pon kat umah.. kechiwa papi ahaks!

ibu_arifa said...

saya pun setuju dgn pendapat rozy jgk.. tolong jauhkan gula2 dari anak2 ku..

gerang sgt bila makcik2 (side hubby) dok ber'ria' nak kasi dalila mkn gula2, anak dia dah besar oklah lah mkn gula2..dah pandai+senang nk gosok gigi bagai..

fisa othman said...

oh!! irfan pun lom lagi d izinkan makan gula2 ni...p tu laa kan kalau kita tak bagi p orang lain yang bagi..isk isk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...