K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Friday, May 14, 2010

SaNgGuL DaN TuDuNg



Memang cantik tengok org pakai tudung dengan sanggul tinggi.. not that me teringin nak pakai camtu... tp bila baca balik this e-mail..hmmmm....but still it worth sharing..

this was sent to me via e-mail.
source : unknown.

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:
Quote:: “ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote:: “dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.





17 comments:

izzahazfar said...

kak...pankai rambut palsu kan haram..zah masa 1st time tengok iklan pasal ni mmg terus say no..tak perlulah terlalu ikut dgn fesyen tp berdosa...

CatlinaFly said...

hmm..kalau sy, tak berkenan langsung jenis pakai sanggul tinggi ni pastu pakai tudung..nampak pelik, bukan cantik bg sy...

~dYaHaHa~ said...

sis, thanx sgt2 utk info berguna nih...xpernah tau pon before nih yg mende tu terlarang....thanx a zillionssss...

fisa othman said...

alhamdulillah saya memang tak minat buat 'toncet2' tinggi2 ni...:D

nadnye said...

my friend pun baru upkan benda yang sama dalam blog tapi nie sebab ustazah dia ajar...

kalau yang tak tahu memang tak tahu,macam ku pun baru tahu dan mmg patut la diwar warkan pada semua orang biar tahu.. berapa banyak tahu laa..hehehe

Rozy said...

saya pun xtahu benda ni haram... and xpernah nak amik tahu sebab xlaa berminat pun kann...

benda camni memang elok diwar2 kan pada semua org.

Pah Zarihan said...

aku penah dgq pasal sanggul ni berdosa, but then too bz to search for any proven hadis etc...
rozy, nanti izinkan aku copy ke blog or fb ek...sbb ramai gak kwn2 aku bersanggul manggul ni, nak tego takda bukti kukuh...

Nik Ha said...

Salam, Rozy, nak mintak ijin copy & paste kat fb, blog & seumpamanya ya. TQ.

Rozy said...

Pah, NikHa,
Kita memang kena share benda2 camni..

Adlina Husaini said...

sis, thanks so much for sharing..ina penah dengar pasal ni dulu2 tapi takde pengesahan pasal hukumnya..

ya allah..takutnya..dah jadi mcm trend sanggul tinggi2 ni

hari tu tengok dlm katalog hajab, siap ada jual sanggul palsu lagi utk buat sanggul gitu

kakyong said...

tingat ade org yg tarik muka bila ckp tak leh pakai sanggul tinggi ni kalo bertudung...

gud sharing rozy.. stgh org takut nak menegur..

ayu said...

thanks rozy..
info yg sgt menarik..
betul tu, skrg ni dah nampak mcm trend pun ada...

btw, jemput ke blog ayu ye..
(nak berjinak2 balik ni)

ibudhani said...

thx cos sharing info ni.... baru tau dosa rupenye..nk copy gak ...tq ye

Ummu Hakeem said...

saMA mcm artikel yg telah saya keluarkan dalam blog saya:)

Norizan said...

x suka tgk ppuan bersanggul tinggi..dunno y.. X SUKA!!

halimatun saadiah said...

akak,sy nak share note ni ye..minta izin..

Rozy said...

to all,

pls war2kan yer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...