K.A.W.A.N-K.A.W.A.N.K.U

Tuesday, September 14, 2010

KeNaPa kUrAnG?

Hmm.... kali ni saya rasa susu saya macam kurang sikit dari masa Hadiff dulu..
Seingat-ingat sayalaa masa saya awal2 back to work from maternity leave, my EBM yield for 10am pumping session was approximately 7 to 8oz, 4oz from each B. And my B could feel heavy and slightly engorged. But kali ni, no that heavy feel and way far from being engorged. Today I only managed to pump out 5oz, 2.5oz from each B... *sigh*.. why..why..why...

Below is the list of possibility why this time susu saya kurang pada kali ini/hari ini banding dulu:-
1) Selama bercuti raya ni..dari hari khamis lepas hingga hari Isnin, saya tak pump langsung! So the demand might be low and my body had accustomed to the low demand.
2) I was so busy for the past several days with traveling and celebration, so I might have taken less healthy fluid (air kosong) and also food (asik makan kuih raya jaa).

Tapi tu laa kan, tuhan ni maha adil dan bijaksana
3) Husna tak consume susu banyak macam HadiffBolat dulu.
4) Husna nenen pun macam main2 jaa....) Deep freezer pun dah separuh penuh..kalau pump banyak2 nak letak mana kan.

So
untuk menyedapkan hati saya..as long as berat badan Husna naik dengan cantiknya (<--dah makin terasa kalau kendong lam sling), it would be fine...

3 comments:

kakyong said...

setiap anak kat tak sama situasi nya.. ade kwn kakyong dulu, anak 1st & 2nd sgt meriah susu.. tp tu lah, bila dah meriah susu, dia jadi bangga kan main, sampai mengata pulak org yg tak mampu nak BF anak sbb susu kurang.. & Allah tu maha adil, masuk anak ke3.. susu tu mcm malu2 alah nak keluor... walau dah ikhtiar mcm2.. yer lah kan, bila anak 1st & 2nd fully BF dgn meriahnya, takkan anak ke3 x berjaya kan... tp kita merancang, Allah juga pemberi rezeki...

Insya Allah, kalo dibaca n3 rozy yg sebelum ni, melimpah ruah juga rezeki SI husna...

ayu said...

insyaallah susu tu sentiasa ada rozy...btw, agree juga ngan kata2 rozy...time raya ni, bila demand pun berkurangan supply pun kurang kan...huhu...tapi, apa2pun, ayu suka juga ngan kata2 kak yong...semoga usaha kita utk menyusukan anak sentiasa dipermudahkan..

Dayah said...

kita manusia hanya mampu berusaha dan berdoa..as long as cukup utk anak kita, itu sudah cukup baik..since kita dah beranak 2, mmg leh wat comparison kan...Mursyid pun jenis tak minum byk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...